به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، گروههای مسلح مخالف سوریه که از 7 آذر با حمله ناگهانی به حلب، شهرهای سوریه را یکی پس از دیگری تحت کنترل خود درآوردند، سرانجام بامداد یکشنبه وارد دمشق شدند و تقریباً تمامی مراکز مهم نظامی و امنیتی این کشور را در دست گرفتند.
بیشتــر بدانیــد:
رهبر انقلاب: رخدادهای سوریه، توطئه اتاق فکر آمریکا و صهیونیست است
محاکمه نتانیاهو در زیرزمین دادگاهی در تلآویو
بیانیه مخالفان مسلح
اداره امور سیاسی مخالفان مسلح در بیانیهای از کنترل خود بر شهر دمشق خبر داد و تاکید کرد:سوریه آزاد شده مشتاق تقویت روابط خود با همه کشورهای برادر و دوست بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک است. ما به دنبال ایفای نقش سازنده در منطقه و جهان برای دستیابی به امنیت و ثبات خواهیم بود.
مخالفان مسلح همچنین پس از تصرف تلویزیون دولتی سوریه، در اولین بیانیه کوتاه خود در تلویزیونی رسمی اعلام کردند که کنترل کامل دمشق را در اختیار دارند. مخالفان مسلح سوری همچنین از عناصر مسلح و مردم سوریه خواستند که از همه اموال و داراییهای کشور حفاظت کنند. مخالفان مسلح سوریه در این بیانیه اعلام کردند که زندانیان نیز از زندان آزاد شدهاند.
فرار اسد به مکان نامعلوم
با سقوط دمشق، گزارشهای ضد و نقیضی درباره سرنوشت بشار اسد منتشر شده است. هنوز از مکان اختفای اسد اطلاعاتی در دست دست نیست و اخبار حکایت از این دارد که او دمشق را به مقصد نامعلومی ترک کرده و برخی منابع گفتهاند که احتمالا به روسیه رفته است.
مخالفان سوری بعد از آنکه ارتش این کشور از شهر حمص عقبنشینی کرد، مدعی شدند که یک هواپیمایی روسی از نوع ایلیوشین بامداد یکشنبه از فرودگاه دمشق بلند شده و بهسمت پایگاه حُمیمیم در ساحل سوریه پرواز کرده است.
اولین نطق الجولانی
ابومحمد الجولانی، رئیس هیئت تحریر الشام که اکنون فرد شماره یک سوریه به شمار میرود، در سخنانی کوتاه توضیحاتی را درباره وضعیت امنیتی و سیاسی سوریه ارائه داد. الجولانی با نام واقعی «احمد الشرع» دستوراتی را به تمام نیروهای نظامی در شهر دمشق صادر کرد و از آنها خواست که به نهادهای عمومی نزدیک نشوند، زیرا این نهادها متعلق به مردم بزرگ سوریه هستند.
از سوی دیگر، هادی البحره، رئیس ائتلاف مخالفان سوریه نیز به الجزیره گفت:«مخالفان برای توافق بر سر مرحله بعدی با کشورهای عربی و اروپایی و سازمان ملل نشست برگزار خواهند کرد».
سوریه دژی در برابر صهیونیستها بود
با سقوط دمشق به دست مخالفان، کارشناسان سناریوهای مختلفی را درباره آینده سیاسی این کشور مطرح کردهاند.
سیدهادی سید افقهی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با «خبرگزاری صدا و سیما»، به نقشی محوری که سوریه در دهههای گذشته در محور مقاومت ایفا کرده بود، اشاره کرد و گفت: «سوریه سالها حامی مسئله فلسطین و پناهگاه بسیاری از گروههای جهادی فلسطینی بوده و هرگز زیر بار فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی برای امضای یک توافق به سبک معاهده کمپ دیوید و وادی عربه اردن نرفت و از هر جهت حامی محور مقاومت و مخصوصاً حزبالله لبنان در مقابله با رژیم صهیونیستی بود».
لزومی به حضور جدی ایران در سوریه نبود
افقهی درباره اینکه چرا جمهوری اسلامی مثل اوایل بحران سوریه در تحولات اخیر نقش آفرینی جدی نداشت خاطرنشان کرد:«با توجه به روند تحولات منطقهای و موضع کشورهای ترکیه و سایرین در قبال بحران سوریه، بنابراین نیازی نبود که ایران به صورت فعال جهت حل مسائل سوریه برای ایجاد آرامش و مصالحه ملی در آنجا حضور داشته باشد. بنابراین حضور ایران در حد مستشاری نظامی و راه حلهای دیپلماتیک تقلیل یافت، اخیراً هم تلاشهای جدی از سوی جمهوری اسلامی شکل گرفت سفرهای اخیر عراقچی و لاریجانی به سوریه و پیامهای حضرت آقا به بشار اسد در همین راستا بود».
سوریه وارد تونل تاریک شد
سید افقهی در پاسخ به این پرسش که با توجه به سقوط دولت بشار اسد، آینده سیاسی این کشور به چه سمت و سویی خواهد رفت، اظهار داشت: «دو مسئله وجود دارد اول آینده سوریه است که در واقع وارد یک تونل تاریک شده و به دلیل اینکه ۳۷ گروه در این جنگ شرکت کردند هر کدام به دنبال منافع خاص خود هستند و برنامه خاص خود را دارند و بسیاری از این گروههای مسلح اصلاً سوری نیستند و اینها میخواهند در سوریه چه کار کنند هر کدام سهم میخواهند. یک عده مخالف رژیم صهیونیستی هستند و یک عده موافق این رژیم، و یک عده به دنبال استقلال خود و عدهای درصدد تجزیه سوریه هستند یک عده به دنبال کنفدرالی هستند. اینها اتفاقات جاری در داخل سوریه است باید صبر کنیم تا ببینیم به کجا ختم میشود و فعلاً فرمانده نیروهای تحریرالشام اعلام کرده که ما فعلاً اجازه میدهیم حکومت انتقالی در آینده صورت بگیرد و نخست وزیر فعلی سوریه باید این مهم را انجام دهد.
ماموریت مقاومت بدون سوریه ادامه مییابد
افقهی در پایان درباره وضعیت محور مقاومت در نبود ضلع سوری چگونه خواهد بود نیز تاکید کرد:«در خصوص ارتباط با محور مقاومت خلأهایی ایجاد شده است. لیکن حلقههای محور مقاومت همچنان فعال هستند و جمهوری اسلامی همچنان به حمایت از محور مقاومت ادامه خواهد داد. چون اصل ماموریت محور مقاومت و ایران هیچ کدام از کشورها نبوده است بلکه مقابله با رژیم صهیونیستی و اخراج نیروهای آمریکایی از منطقه که اساس نابسامانیها و ناامنیها در منطقه حضور نیروی آمریکایی و رژیم صهیونیستی است».
ویژههای الکوثر را اینجا دنبال کنید.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.
چهار شنبه 21 آذر 1403 - 13:23:0