بزرگداشت اولین فرزند امام معصوم که به ایران آمد

جمعه 13 مهر 1403 - 15:0:0
 بزرگداشت اولین فرزند امام معصوم که به ایران آمد

امام‌زاده علی‌بن محمد باقر(ع) مشهد اردهال، نماینده تام‌الاختیار امام باقر(ع) بود که در سال ۱۱۳ هجری قمری به دعوت اهالی «فین» کاشان از طرف پدر بزرگوارش برای ترویج دین اسلام به ‌ایران ماموریت یافت.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، علی‌‌بن‌ محمد باقر(ع) سفیر بی‌واسطه امام معصوم بود. این امامزاده شخصیت والایی دارد و چند ویژگی به ایشان عظمت بخشیده است؛ اولین ویژگی این است که او سفیر بی‌واسطه امام محمد باقر(ع) بوده است؛ همان‌طور که می‌دانید مردم کاشان در زمان امام محمد باقر علیه السلام از امام پنجم شیعیان درخواست می‌کنند نماینده‌ای تام‌الاختیار را که عالم باشد، به این منطقه اعزام کنند و ایشان نیز یکی از فرزندان خود را به‌عنوان نماینده و سفیر اهل‌بیت به کشور ایران و منطقه کاشان اعزام می‌کنند؛ بنابراین می‌توان گفت که ایشان آن‌چنان مقام و منزلت بالایی داشته که به‌عنوان سفیر امام معصوم(ع) معرفی شده است.

به همین مناسبت در آستانه برگزاری آیین سنتی قالیشویان، کاروان پیاده عزاداران اهالی 'فین' کاشان عازم آستان مقدس حضرت سلطانعلی ابن محمدباقر (ع) در مشهد اردهال شدند.

این کاروان عزاداری که بر اساس سنتی هر ساله در آستانه برگزاری آیین قالیشویان به حرکت در می‌آید وعاشقان اهل بیت (ع) با حضور در این کاروان مسیر ۵۰ کیلومتری کاشان را به مشهد اردهال را همراه با عزاداری می‌پیمایند.
در این کاروان بیش از هزار نفر از اهالی منطقه فین کاشان با پوشیدن لباس‌های عزا و چوب به دست با حرکت به سمت مشهد اردهال خود را برای شرکت در آیین سنتی مذهبی قالیشویان آماده می‌کنند.
حرکت کاروان عزاداران فین کاشان نمادی از عزیمت مردم فین آن دوران برای یاری و دفاع از حضرت سلطان علی بن باقر (ع) در پیکار حضرت با دشمنان اسلام است که در آن زمان اهالی این منطقه چوب به دست برای یاری این امامزاده واجب التعظیم عازم مشهد اردهال شدند، ولی زمانی می‌رسند که فرستاده امام محمدباقر (ع) به شهادت رسیده بودند.
آیین سنتی مذهبی قالیشویان همزمان با دومین جمعه مهرماه با حضور خیل عظیمی از زائران در جوار امامزاده سلطانعلی ابن امام محمد باقر (ع) در مشهد اردهال کاشان برگزار می‌شود.
آیین قالیشویان بعنوان یکی از کهن‌ترین آیین‌های سنتی ایران و مذهبی اسلامی است که به تاریخ شمسی همه ساله در دومین جمعه مهر ماه برای بزرگداشت شهادت حضرت سلطان علی بن امام محمد باقر (ع) دراردهال کاشان برگزار می‌شود.


حضرت سلطان علی ابن امام محمدباقر (ع) برادر حضرت امام صادق (ع) در سال ۱۱۳ هجری قمری به دعوت اهالی فین کاشان از طرف پدر بزرگوارشان برای ترویج دین اسلام به ایران ماموریت شد که پس از سه سال تلاش و مجاهدت، سرانجام در جنگی نابرابر به همراه جمعی از یارانش در ۲۷ جمادی الثانی سال ۱۱۶ هجری قمری مصادف با مهرماه حدود ۵۵ سال پس از واقعه کربلا در خطه اردهال کاشان شهید شدند.


به همین مناسبت هر ساله در دومین جمعه مهرماه در آیین سنتی مذهبی قالیشویان، هزاران نفر از چوب به دستان فین کاشان 'قالی مقدس ' را به عنوان نمادی از پیکر مثله شده فرزند امام پنجم (ع) از خادمین امامزاده سلطان علی بن امام محمد باقر (ع) تحویل گرفته و بر دوش خود به طرف چشمه آبی می‌برند.
عزاداران (چوب به دستان فینی) با پاشیدن آب و شستن قالی به طور نمادین آن را در پناه چوب‌ها روی دست گرفته و با ندای 'یاحسین یاحسین' به سمت مرقد باز می‌گردانند و قالی مقدس را دوباره تحویل آستان مقدس می‌دهند.
مشهد اردهال در فاصله ۴۵ کیلومتری جنوب غربی کاشان واقع است.

نقش بسیار مؤثر امام‌زاده علی‌بن محمد باقر(ع) در گسترش تشیع در ایران

یکی از خصوصیات بارز ایشان این است که عالم و فقیه بزرگی بوده است؛ می‌توان گفت بعد از امام صادق علیه السلام، افضل فرزندان امام محمد باقر(ع) از نظر علمی، این امامزاده عظیم‌الشأن است. سومین ویژگی ایشان مقام تبلیغ و ترویج است، او اقامه نماز جمعه داشته و وظیفه مهم تبلیغ و ترویج معارف مذهبی حقه تشیع را در منطقه کاشان انجام می‌داده است؛ بنابراین نقش ایشان در عمق‌بخشی و گسترش مذهب تشیع بسیار مؤثر و مهم بوده است و شاید بتوان گفت شیعیان ایران مدیون این وجود شریف هستند.

شباهت شهادت امام‌زاده علی‌بن محمد باقر(ع) به ماجرای عاشورا

او خاطرنشان کرد: ویژگی چهارم، مقام جهاد است؛ با توجه به شأن و منزلت و آثار عظیم فرهنگی ایشان حکام جور و ظلمه زمان و دشمنان اسلام این تأثیر را در منطقه می‌دیدند، و طبیعتاً‌ قصد جانش را می‌کنند و برای کشتنش سپاهی را گسیل می‌کنند، نبرد عظیمی درمی‌گیرد و در نهایت این امامزاده عظیم‌الشأن در نهایت مظلومیت به شهادت می‌رسند. ماجرای شهادت ایشان شباهت زیادی به شیوه شهادت جدشان امام حسین علیه السلام در روز عاشورا دارد، در مشهد اردهال به‌جز حرم مطهرشان، مقامی به‌نام قتلگاه که محل جدا کردن سر مطهر از بدنشان است نیز وجود دارد.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


جمعه 13 مهر 1403 - 13:41:0