محفل غم قمر منیر بنی هاشم

یک شنبه 24 تیر 1403 - 20:0:0
محفل غم قمر منیر بنی هاشم

دهه اول محرم مصادف با ورود امام حسین (ع) به کربلا و شهادت ایشان و یاران با وفایشان است. با گذشت زمان هر یک از شب های محرم به نام یکی از شهدا یا شخصیت ها و وقایعی مرتبط با جریان کربلا نام گذاری شده است.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، شب نهم محرم یا شب تاسوعا مختص به حضرت قمر بنی‌هاشم ابوالفضل العباس(ع)، علمدار کربلا است.

شب و روز نهم ماه محرم :حضرت ابوالفضل العباس(ع)

شب نهم محرم یا شب تاسوعا مختص به حضرت قمر بنی‌هاشم ابوالفضل العباس(ع)، علمدار کربلا است. شیعیان، شب نهم محرم را به سوگواری برای حضرت عباس(ع) می پردازند. در برخی مناطق نیز برای او تعزیه می‌خوانند. برای عزاداری در شب نهم محرم می‌توانید با متن نوحه برای شب نهم محرم یا متن روضه شب نهم محرم و با استفاده از روضه حضرت عباس عزاداری کنید.

علت نام گذاری شب نهم محرم

شیعیان روز تاسوعا نهم ماه محرم را به نام و بزرگداشت حضرت عباس به عزاداری می‌پردازند زیرا برای آن حضرت جایگاه معنوی بالایی قائلند؛ او را باب‌الحوائج می‌خوانند و به او متوسل می‌شوند. درباره مقام، کرامات و برآورده شدن حوائج مردم توسط حضرت عباس، کتاب‌های بسیاری نوشته شده است.

عباس (ع) یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های قیام امام حسین است، او در روز عاشورا پرچم‌دار سپاه امام حسین(ع) بود، امام سجاد در مورد حضرت عباس می فرماید:عمویم عباس نزد خداوند منزلت و جایگاه بالایی دارد که همه شهدا در روز قیامت به او غبطه می‌خورند.( شیخ صدوق، خصال، 1410ق، ص68.)

حضرت ابوالفضل العباس علیه‌السلام

عباس بن علی مشهور به ابوالفضل، قمر بنی‌هاشم و باب‌الحوائج، فرزند امام علی (علیه‌السلام) و برادر امام حسن و امام حسین(علیهماالسلام) است. عباس پنجمین پسر امام علی(ع) و حاصل ازدواج علی بن ابی‌طالب با فاطمه بنت حزام معروف به ام‌البنین است. عباس نخستین فرزند ام‌البنین است.

عباس(ع) با لبابه نوه عباس بن عبدالمطلب بین سال‌های 40 تا 45 قمری ازدواج کرد، بابه برای عباس، دو پسر به نام‌های فضل و عبیدالله به دنیا آورد. عبیدالله، فرزند عباس(ع)، با دختر امام سجاد(ع) ازدواج کرد.

ماجرای شهادت ابوالفضل العباس (ع) در واقعه کربلا

پس از شهادت همه اصحاب و خاندان بنی‌هاشم، عباس قصد کرد تا برای خیمه‌ها آب بیاورد. او به سمت شریعه فرات حمله کرد و توانست از بین نگهبانان شریعه خود را به آب برساند. در راه برگشت، دشمن به او حمله کرد. او در نخلستان با دشمن نبرد می‌کرد و به سمت خیمه‌ها می‌رفت که زید بن ورقاء جهنی از پشت نخلی بیرون پرید و ضربه‌ای به دست راستش وارد کرد. عباس شمشیر را به دست چپش گرفت و به نبرد با دشمن ادامه داد. حکیم بن طفیل طائی که پشت درختی خود را پنهان کرده بود ضربه‌ای به دست چپش وارد کرد و بعد از آن نیز عمودی بر سر عباس وارد کرد و او را به شهادت رساند.( ابن‌شهرآشوب، مناقب آل ابی‌طالب، 1376ق، ج3، ص256)

وقتی عباس(ع) شهید شد امام حسین(ع) بر نعش برادر حاضر شد، به شدت گریه کرد و فرمود:اَلآنَ اِنکَسَرَ ظَهری وَ قَلَّت حیلَتی:اکنون کمرم شکست و چاره‌ام اندک شد.( خوارزمی، مقتل الحسین(ع)، 1374ش، ج2، ص34) در منابع سن عباس هنگام شهادت 34 سال ذکر شده است.

حرم حضرت ابوالفضل در نزدیکی حرم امام حسین (علیه‌السلام) واقع شده و یکی از زیارتگاه‌های مهم شیعیان و محل حوائج مردم است.


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


یک شنبه 24 تیر 1403 - 12:31:41