توصیه های مهم برای جلوگیری از گرمازدگی در حج

پنج شنبه 10 خرداد 1403 - 19:0:0
توصیه های مهم برای جلوگیری از گرمازدگی در حج

نعمت سلامتی همیشه شیرین است، اما اهمیت این نعمت در مراسم و مناسک دینی بیش از پیش نمایان می‌شود. در این گفتار راهکارهایی برای پیشگیری از گرمازدگی در حج توصیه می شود.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، سلامتی نعمتی متعالی است که در اسلام بر حفظ آن بسیار توصیه شده است. انسان سالم است که می‌تواند بر انجام عبادات مداومت داشته و از فیض زیارت و عبادت حظ وافر ببرد و با خدمت به خلق ثواب بندگی حقیقی را برای آخرت خود ذخیره کند.
 
نعمت سلامتی همیشه شیرین است، اما اهمیت این نعمت در مراسم و مناسک دینی بیش از پیش نمایان می‌شود. همراه بردن لباس سفید نخی، نوشیدن آب فراوان، استفاده از کرم ضد آفتاب، چتر و ... مهم‌ترین توصیه‌ها به زائران برای پیشگیری از گرمازدگی است.
 
در این درس‌گفتار‌ها طاهر درودی، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر و مدیر عملیات پزشکی حج ۱۴۰۳ به ارائه توصیه‌های بهداشتی و پزشکی پرداخته است. مشاهده و مطالعه این درس‌گفتار‌ها کمک شایانی به تجربه حجی روان و مطلوب می‌کند.

یکی از مشکلات شایعی که در چند سال اخیر در حج داشتیم و با توجه به فصل و زمان برگزاری مناسک حج در چند سال آینده نیز ادامه خواهد داشت، بحث گرمازدگی و شرایط آب و هوایی بسیار گرم عربستان در ایام حج است.

شایع‌ترین مشکل در حج سال گذشته گرمازدگی بود بعد بیماری‌های مختلف قلبی، فشار خون، دیابت و موارد مختلف گوارشی و عضلانی. حال چه کنیم که دچار گرمازدگی نشویم یا کمتر درگیر آن شویم؟

جهت پیشگیری بخشی مربوط به ایران و بخشی مربوط به زمان حضور در عربستان است. موارد مربوط به ایران آماده‌سازی ملزومات سفر است؛ توصیه ما همراه داشتن لباس‌های رنگ روشن و نخی برای طول سفر حج است. پس همه زائران محترم لباس‌های رنگ روشن و ترجیحاً سفید و لباس نخی همراه داشته باشند.

صرف سفید رنگ بودن لباس کافی نیست و اگر لباس با جنس پلاستیکی سفید بپوشیم به پیشگیری از گرمازدگی کمک نمی‌کند و این جنس لباس اجازه تبادل هوایی بین بدن و محیط را نمی‌دهد.

اما در عربستان چه باید کرد؟

مهم‌ترین نکته برای جلوگیری از گرمازدگی مصرف آب فراوان است. ما به طور معمول در شرایطی که در مکه قرار می‌گیریم، به دلیل شرایط جغرافیایی مکه که در طول روز ممکن است هوا شرجی باشد، تعریق داریم که محسوس نیست، یعنی بدن ما در حال از دست دادن آب است، اما ما متوجه آن نیستیم.

پس اولین مسئله مهم مصرف آب فراوان است. زائران معمولاً سؤال می‌کنند، منظور از آب فراوان مصرف چه میزان آب است؟ مصرف دو لیوان آب کفایت می‌کند یا باید بیشتر آب بنوشیم؟

افراد مختلف باتوجه به وضعیت جسمانی، میزان فعالیت فیزیکی، سن و جنسشان به میزان آب متفاوت نیاز دارند. برای اینکه هر کسی خودش را با خودش مقایسه کند، مثال ساده‌ای می‌زنم. مهم‌ترین موردی که نشان می‌دهد آیا به اندازه آب مصرف کرده‌ایم یا خیر، ادرار است. هر زمان که ادرار کاملاً رنگی شفاف دارد، یعنی مقدار آبی که مصرف کرده‌ایم مناسب است. در صورتی که رنگ ادرار به سمت زردی برود، یعنی مقدار آب مصرفی از تعریق کمتر است و ادرار در حال غلیظ شدن است که این مسئله خطرات زیادی را ایجاد می‌کند.

نکته بعدی این است که پیشنهاد می‌کنیم هم خانم‌ها و هم آقایان از کرم‌های ضد آفتاب استفاده کنند به جز چند روزی که زائران مُحرم هستند و از نظر شرعی محدودیت وجود دارد، در بقیه شرایط استفاده از کرم‌های ضد آفتاب توصیه می‌شود.

حتماً خانم‌ها و آقایان از عینک آفتابی استفاده کنند. پیشنهاد ما به آقایان استفاده از کلاه‌های لبه‌دار و ترجیحاً سفید رنگ است برای اینکه صورت را بپوشاند و حتی کلاه‌های دور لبه که بتواند پوشش پشت گردن را برای جلوگیری از آفتاب‌سوختگی ایجاد کند.

برای خانم‌ها هم استفاده از کلاه لبه با رنگ روشن با توجه به اینکه ترجیحاً از چادرهای سفید استفاده می‌کنند و چترهای سفید برای اینکه دچار گرمازدگی و آفتاب سوختگی نشوند، توصیه می‌شود.

نکته آخر عدم تردد در طول روز، و انجام اعمال، طواف و زیارت‌ها بعد از غروب آفتاب است تا ان‌شاءالله زائران دچار گرمازدگی نشوند. 


ویژه‌های الکوثر را اینجا دنبال کنید.

برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید.


پنج شنبه 10 خرداد 1403 - 19:7:35

دسته بندی :