به گزارش پایگاه شبکه الکوثر به نقل از روزنامه القدس العربی، در بخشی از این فرمان آمده است: زن مِلک نیست، بلکه انسان شریف و آزاد است و هیچکس نمیتواند او را در ازای صلح یا رفع دشمنی به کسی بدهد.
رهبر طالبان همچنین تاکید کرد هیچ کس نمیتواند زن مجرد یا مطلقه را مجبور به ازدواج کند. طبق این فرمان، زنان بیوه مستحق ارث و همچنین هدیه ازدواج در صورت ازدواج مجدد هستند.
این فرمان از وزارتخانههای دولت طالبان و دادگاههای افغانستان میخواهد تا آگاهی و اجرای این حقوق را تضمین کنند.
در فرمان جدید رهبر طالبان درباره حقوق زنان به حق تحصیل و اشتغال اشارهای نشده است.
طالبان پس از رسیدن به قدرت، قوانینی که در مورد حقوق زنان در قانون اساسی و در پارلمان قبلی این کشور تصویب شده بود، را ملغی کرد.
مقامهای طالبان بر حقوق زنان "مطابق با شریعت اسلامی" تاکید دارند.
در فرمان رهبر طالبان در مورد آموزش، کار و منع آزار و خشونت علیه زنان که جزء خواستههای اساسی جامعه جهانی برای به رسمیت شناخته شدن دولت طالبان است، ذکری نشده است.
این فرمان در شش ماده صادر شده است و بیشتر به مسائل حقوق ازدواج، خانواده و میراث زن تمرکز دارد و در برخی موارد سنتهای ناپسند فرهنگی را نکوهش کرده است.
در ماده اول آمده که "رضایت دختران بالغ در اثنای نکاح ضروری است (البته، نکاح با کفو (هم مثل) باشد و خطر فتنه و فساد هم در آن نباشد). هیچ کسی زن را به جبر و اکراه به نکاح مجبور نمیتواند."
ازدواج دختران زیر سن قانونی و خردسال با مردان مسن در دهات کشور رایج است که در دو دهه اخیر، با وجود غیرقانونی بودن آن همچنان انجام میشده است.
در ماده دوم گفته شده که "زن مِلک نیست، بلکه انسان آزاد و اصیل است و هیچکسی آن را در بدل صلح داده نمیتواند."
در برخی مناطق قبایلی افغانستان رسم دیرینهای است که دختران در بدل صلح میان دو فامیل یا قبیله داده میشوند که در معرض بدرفتاری و شکنجه قرار میگیرند.
در ماده سوم آمده که "پس از وفات شوهر، هرگاه عدت شرعی (چهار ماه و ده روز و یا وضع حمل) سپری شود، زن بیوه را نه برادر شوهر به زور به نکاح گرفته میتواند و نه کس دیگری. زن بیوه در مورد نکاح و تعیین سرنوشت خود صاحب اختیار است (البته که اصل کفو (هم مثل) و جلوگیری از فتنه و فساد در نظر گرفته شده باشد)."
این بخش فرمان رهبر طالبان نیز در برابر سنتهای رایج در برخی مناطق افغانستان است که زن پس از وفات شوهر بدون رضایت به عقد برادر شوهر یا دیگر بستگان او در میآید.
ماده چهارم نیز تاکید کرده که "گرفتن مهر از شوهر جدید حق شرعی زن بیوه است."
ماده پنجم گفته که "زن در مال شوهر متوفی، اولاد، پدر و دیگر اقارب به طور فرضیت و عصبیت حق میراث و سهم ثابت دارد و هیچ کسی وی را از حقاش محروم کرده نمیتواند."
زنان در بسیاری مناطق افغانستان از حق ارث، به ویژه اگر زمین و ملک باشد، محروم میشوند.
ماده ششم نیز گفته است "کسی که چند زن دارد، مکلف است حقوق همه زنان را مطابق حکم شرعی بدهد و در بینشان عدل قائم کند."
این فرمان رهبر طالبان در حالی صادر میشود که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان اکثریت دختران بالاتر از کلاس ششم اجازه رفتن به مدرسه در افغانستان را تا حالا ندارند و بسیاری زنان کار و درآمد خود را از دست دادهاند.
آخندزاده از وزارتها و ارگانهای طالبان خواسته است که برای عملی سازی این فرمان اقدام کنند.
در این فرمان آمده که به وزارت حج و اوقاف دستور داده شده که درباره حقوق زنان؛ علما را "تشویق نماید،" که "مردم را بفهمانند که بر زنان ظلم نشود و ندادن حقوق زنان سبب نارضایتی و قهر و عذاب خداوند متعال میگردد."
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان نیز ملزم شد برنامههایی را درباره حقوق زنان نشر کند.
رهبر طالبان از دادگاه عالی نیز خواسته که به تمام محاکم ابلاغ کند تا "عرایض زنان خصوصا درباره حقوق بیوهها و ظلم بر آنها را به گونه اصولی بگیرند و در این مورد غفلت ننمایند، تا زنان برای نجات از ظلم و به دست آوردن حقوق شرعیشان ناامید نشوند."
از والیان و و مسئولان محلی نیز خواسته شده است که برای عملی شدن مفاد این فرمان همکاری کنند.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
از صفحه ندای نور الکوثر فارسی هم دیدن کنید
جمعه 12 آذر 1400 - 18:54:6