به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، آستان مقدس حضرت بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا(ع) پرآوازه ترین قطب مذهبی جنوب ایران مرواریدی درخشان در دل در دل سرزمین آب و آتش و جلوگاه راز و نیاز با خدا است. آستانه مقدسه حضرت بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع)، چون مرواریدی در دل کوهستانهای زاگرس جنوبی و در نزدیکی خلیج نیلگون فارس قرار دارد و زائرانی از جای جای کشور و خارج از کشور به زیارتش میشتابند تا بوی علی بن موسی الرضا (ع) را در جنوب و در آستان او استشمام کنند.
زندگینامه حضرت بی بی حکیمه:
طبق نقل برخی علما فاطمه وسطی، همان بی بی حکیمه میباشد که با توجه به این قرائن چنین احتمال میرود که تولد ایشان قبل از سال ۱۷۵بوده، یعنی بعد از تولد فاطمه کبری و قبل از تولد فاطمه صغری.
پدر ایشان حضرت باب الحوائج امام موسی بن جعفر علیه السلام و مادر وی به قولی «ام احمد» از زنان زاهد و نجیب عصر خویش بود، حضرت بی بی حکیمه (س) فرزند امام و خواهر شهید، عالمه، محدثه، حجت و امین امام رضا علیه السلام بوده است.
داستان آمدن بیبی حکیمه خاتون به ایران به روایت ساکنان منطقه به این شرح است که بی بی حکیمه به دعوت علی بن موسی الرضا برای دیدار او به همراه «گل گل خاتون» و «کاکا مبارک» به ایران میآیند و در طی مسیر کفار و یا ماموران مامون به آنها حمله میکنند، «کاکامبارک» کشته میشود و «بی بی حکیمه» و «گل گل خاتون» به داخل غاری که هم اکنون زیارتگاه است پناه میبرند.
حضرت بی بی حکیمه (س) پس از شهادت غلام خود، به همراه کنیزش در تنگهای در این منطقه پناه میبرد و در درون غاری مخفی میشود و در همانجا بر اثر بیماری جان میسپارد. در پایان قرن سوم و اوایل قرن چهارم بقعه این امامزاده به دست ابو محمد حسن حاکم ارجان ساخته شد و در دورههای مختلف این کار ادامه یافت.
طبق برخی روایات ایشان دارای ۱۹ برادر به نامهای: حضرت علی بن موسی الرضا (ع)، ابراهیم، عباس، قاسم، اسماعیل، جعفر، هارون، حسن، احمد، محمد، حمزه، عبدالله، اسحاق، عبید الله، زید، فضل، حسین، سلیمان و حسن میباشد و ۱۷ خواهر به نامهای: فاطمه کبری (حضرت معصومه "س")، فاطمه صغری، ام ابیها، رقیه صغری، ام جعفر، لبابه، رقیه، زینب، خدیجه، علیه، آمنه، حسنیه، بریهه، عایشه، ام سلمه، ام کلثوم میباشد.
بقعه متبرکه حضرت بی بی حکیمه (س) که طبق اسناد و روایات مختلف، از دختران حضرت امام موسی بن جعفر (ع) است در فاصله ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان گچساران در موقعیت خاص جغرافیایی در میان کوههایی صعب العبور و درکنار چشمهای جوشان قرار دارد.
مرقد حضرت بی بی حکیمه در فضایی تقریبا مدور قرار گرفته است که در اصل فضایی باز و طبیعی بوده و در عمق کوهستانی صعب العبور و منحصر به فرد ایجاد شده است به گونهای که سقف آن به شکل ناهمواری سنگ تراشی شده و دیوارههای آن با سیمان زبره کاری شده است.
آرامگاه بی بی حکیمه (س) دقیقا در نقطه مرکزی و وسط دایره قرار نگرفته و بیشتر به سمت شمال قرار گرفته است. در کنار این آرامگاه، قبر دیگری وجود دارد که بر اساس روایات معتبر این محل به گل گل خاتون کنیز با نجابت و وفادار بیبی حکیمه (س) تعلق دارد.
ارتفاع آرامگاه بیبی حکیمه (س) از کف تا سقف بیش از ۱۰ متر و مساحت فضای حرم افزون بر ۴۲۰ متر مربع بوده و از کف حرم تا کف ساختمان اصلی که به در ورودی حرم منتهی میشود ۱۲ پله وجود دارد که منتهی به ورودی راهرو و بین دو جایگاه مردانه و زنانه است.
در نزدیکی آرامگاه بی بی حکیمه (س) درب کوچکی به نام «بابالمراد» وجود دارد که به روایات متعدد ورودی غاری بوده که بی بی حکیمه (س) به همراه کنیز خود در آن پناه گرفته و از دست دشمنان پنهان شده بودند.
سالانه بالغ بر یک میلیون نفر از سراسر کشور و کشورهای حوزه خلیج فارس به زیارت بارگاه بی بی حکیمه (س) خواهر تنی شاهچراغ (ع) در این شهرستان مشرف میشوند.
آنها به عشق اهل بیت راه پر پیچ و خم و ناهموار زیارتگاه بی بی حکیمه را از میان تپه ماهورهای بلند گچساران میپیمایند تا از این چشمه گوارای معرفت و حقیقت جرعهای بنوشند.
این بقعه متبرکه در حدفاصل گچساران و بندر گناوه، همانند مرواریدی در میان تنگهای عظیم و طویل میدرخشد و زائران و عاشقان اهل بیت را به سوی خود میخواند.
آدرس امامزاده بی بی حکیمه:
استان کهگیلویه وبویراحمد - شهرستان گچساران - بخش مرکزی - دهستان بی بی حکیمه - روستای بی بی حکیمه
ماجرای وجود دو مرقد به نام بی بی حکیمه (س) چیست؟!
در ایام تعطیلات نوروزی سال 98، در پی انتشار گزارشی از زائران امامزادهای با نام بی بی حکیمه (س) در باکوی آذربایجان عدهای همین را دست مایه تخریب اعتقادات مردم قرار میدهند.
تشابه اسمی این امامزاده با امامزاده بی بی حکیمه (س) گچساران سبب شده در روزهای اخیر عدهای دنبال ماهی گرفتن از این آب گل آلود باشند به گونهای که این گزارش در شبکههای اجتماعی دست به دست شد.
موضوع تشابه اسمی بوده است
مدیرکل اوقاف وامور خیریه استان نیز نسبت به این موضوع واکنش داد ودراین بار اظهارداشت:این موضوع تشابه اسمی بوده و در چند جای دیگر نیز امامزادهای با این اسم وجود دارد. وی با تاکید بر اینکه امامزاده بی بی حکیمه (س) گچساران سند معتبر دارد، ادامه داد: ممکن است امامزاده بی بی حکیمه (س) باکوی آذربایجان فرزند یکی از فرزندان امام کاظم (ع) باشد و به نام عمهاش گذاشته باشد.
وجود دو امامزاده بی بی حکیمه صحت ندارد
سید علی موسوی نژاد سوق به عنوان پژوهشگر علم انساب درکشور وخارج در گفتگویی با بیان اینکه ۲۷ امامزاده بنامهای حلیمه وحکیمه درسطح کشور وخارج از کشور داریم گفت:امام موسی کاظم دارای چهار فرزند دختر به نام فاطمه هستند و گزارش منتشر شده صحت ندارد. وی افزود:کلیپ پخش شده مربوط به فاطمه صغری دختر موسی بن جعفر (ع) است که به بی بی هیبت مشهور است وفاطمه وسطی معروف به بی بی حکیمه نیز درگچساران مدفون است وفاطمه آخری نیز در رشت. موسوی نژاد تصریح کرد:در زمان استالین دستورتخریب بارگاه امامزاده بی بی هیبت صادر شد وبر روی آن خیابانی کشیدند تا اینکه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیرشوروی و در زمان ریاست جمهوری حیدرعلی اف مجددا دستور داده شد بقعه وبارگاه جدیدی برای این امامزاده ساخته شد
یک شنبه 27 مهر 1399 - 10:55:9