به گزارش پایگاه شبکه الکوثر ، عبد ربه منصور هادی ژانویه 2015 به عربستان سعودی فرار کرد و از آل سعود برای بازگشت به صنعا، پایتخت و کنار گذاشتن انصارالله از ساختار قدرت کمک خواست. با گذشت 5 سال، اکنون بیش از هر زمان دیگری آشکار شد که دولت منصورهادی نماد و مصداق یک دولت ورشکسته و ناکام (Failed State) محسوب می شود.
واژه دولت های ورشکسته برای توصیف دولت هایی استفاده می شود که دچار فروماندگی و ضعف در برخی از وظایف و مسئولیت های بنیادین اداره دولت هستند. این طیف از دولت ها با تنش، درگیری و کشمکش های جنگ طلبانه در عرصه اقتدار دولتی مواجه هستند، عارضه هایی که در ابتدا زمینه های تضعیف، ناتوانی و سپس ورشکستگی دولت را موجب می شوند.
«متئی دوگان»، نظریه پرداز غربی معتقد است که دولت ورشکسته، دولتی است که دو ویژگی کارآمدی و مشروعیت را نداشته باشد. دولت کارآمد می تواند وظایف خود در حوزه های مختلف را به خوبی انجام دهد و دولت مشروع نیز دولتی است که اعمال و اقدامات آن به عنوان هنجار و ارزش برای مردم مورد پذیرش است.
دولت منصورهادی یک دولت ضعیف و فرومایه است چرا که در وظایف اولیه خود ناتوان نشان داده است. عدن، پایتخت خودخوانده دولت مستعفی منصورهادی در روزهای گذشته با سیل مواجه بود، اما دولت منصورهادی در کمک به مردم ناتوان بود.
مردم در شهر جنوبی عدن در کنار سیل، با کمبود و قطعی برق نیز مواجه شده اند. بر این اساس، صدها نفر از ساکنان عدن روز گذشته ضمن اعتراض به سوء مدیریت دولت مستعفی، علیه این دولت شورش کرده و مردم برخی خیابانهای اصلی عدن را بسته و در تلاش بودند برخی مقرهای دولتی را نیز به آتش بکشند.
علاوه بر این، دولت مستعفی یمن با کشمکش های جنگ طلبانه نیز در عدن مواجه است. شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات متحده عربی آشکارا دولت مستعفی را به چالش کشیده و حتی تلاش دارد کاخ ریاست جمهوری عدن را نیز در اختیار گیرد.
در حالی که عبد ربه منصورهادی سعی داشت با حمایت عربستان و امارات به صنعا بازگردد و بار دیگر قدرت را در اختیار گیرد، امروز حتی در جنوب یمن نیز قدرت را با جدایی طلبان شورای انتقالی شریک شده است.
دولت ورشکسته از سرمایه اجتماعی برخوردار نیست. در همین راستا، اگرچه سازمان ملل متحد همچنان به تبعیت از قدرت های غربی، دولت منصور هادی را دولت مشروع یمن می داند، اما واقعیت این است که منصورهادی حتی در جنوب یمن نیز از مشروعیت و مقبولیت لازم برای تصدی قدرت برخوردار نیست.
نکته دیگر این است که دولت ورشکسته برای غلبه بر رقبای داخلی خود به یک قدرت خارجی تکیه می کند. منصورهادی ابتدا در سال 2015 برای غلبه بر انصارالله به عربستان تکیه کرد و امروز نیز در نزاع با شورای انتقالی جنوب بیش از همه به حمایت های ریاض وابسته است، اما دولت منصورهادی به حدی ضعیف است که حتی با حمایت ریاض نیز تاکنون نتوانسته به قدرت واحد در جنوب یمن تبدیل شود.
با توجه به این وضعیت می توان گفت دولت منصور هادی فاقد دو ویژگی مهم کارآمدی و مشروعیت است و دولت ورشکسته و ناکام محسوب می شود.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
یک شنبه 7 اردیبهشت 1399 - 13:53:0