تهران- الکوثر: پترا شهری است کامل که همهٔ آن در کوه و در تخته سنگهایی به رنگ گُل سرخ یا رنگ صورتی تراشیده شدهاست. از اینجاست که نام این شهر زیبا پترا نهاده شدهاست. کلمه پترا به زبان یونانی به معنی صخره است و چون این شهر باستانی تماماً در سنگ (صخره) کنده شدهاست آنرا پترا نامیدهاند. همچنین این شهر تاریخی و زیبا را به خاطر گل سرخ گون بودنش بهنام المدینة الوردیة نیز نامیده شدهاست، در سال ۱۹۷۸ میلادی کتابی در این مورد نوشته شدهاست که از تاریخ بنای این شهر باستانی سخن میگوید، مؤلف نام کتاب را الأسرار المَدینَة الوَردِیَة نامگذاری نمودهاست. نام قدیم این شهر سلع بود، یعنی صخره، رومیان نامش را به زبان خودشان ترجمه نمودهاند. پترا در قرن اول قبل از میلاد و در عهد شاه غسانی حارث سوم درخشید.
نبطیها در شکلگیری دبیره یا خط عربی که بعدها مورد تقلید و استفاده ایرانیان هم قرار گرفت نقش بهسزایی داشتند.
حدود کشور نَبَطیها از ساحل شهر عسقلان در غرب فلسطین و در امتداد صحرای شام در سمت مشرق ادامه مییافت. شهر پترا حلقهٔ اتصال بین تمدن سرزمین میانرودان (یا بینالنهرین) و سرزمین شام و شبهجزیره عربستان و مصر بودهاست. این شهر که پایتخت کشور نَبَطیها بود توانستهبود کنترل و زمام راههای تجارتی مناطق اطراف خود بدست گیرد، کاروانهای تجارتی از جنوب شبهجزیره عربستان و غزه و عسقلان و صور و دمشق از راه پترا پایتخت کشور نَبَطیها میگذشتهاند و این شهر از رونق خاصی برخوردار بودهاند.
جهانگرداني كه به اردن سفر ميكنند، پس ازديدار از شهر پترا و آثار باستاني «جرش»قلعههاي عجلوان و امقيس، آمفي تئاتر رومانيفيلادلفيا، غار اصحاب كهف و درياچه بحر الميتدر سواحل زيباي عقبه با اقامت در هتلها ورستورانهاي مجهز در سواحل زيباي عقبه بهتفريح و استراحت ميپردازند. شايد باورش مشكل باشد، اما هر ساله، هزارانتوريست از كشور كوچكي مانند اردن ديدارميكنند، كشوري كه حدود 50سال پيش با رهايي از تحت الحمايگی انگليس با نام «پادشاهياردن» رسميت يافت. اما به چه دليل هزارانتوريست در سال از «اردن» ديدن ميكنند؟
معروفتريناثر باستاني اردن محلي است بهنام «پترا» كه در سال 1812 ميلادي، يكجهانگرد سوئيسي به نام «جان ژان لودريك» در226 كيلومتري جنوب شهر «امان» مركز اردن،آن را كشف كرد. پس از آن، اين كشف باعثرونق «پترا» شد و در دوره معاصر شهر پتراجهانگردانبيشماري در هتلهاي مجهزي كه از سوي وزارت توريسم احداث شده بود، اقامت كردند;بخش خصوصي نيز با كوشش فراوان به ارائهخدمات گردشگري پرداخت. در زمانهايگذشته و بيش از دو هزار سال پيش، هنگاماحداث شهر پترا، اجنه به انسانهاي ساكن آنمنطقه كمك كردند.شهر پترا درهها و گذرگاههاي به عمق2000متر و طول يك كيلومتر به نام «ضميق» ياتنگه، دارد.
دانشمندان درههاي عميق باقيمانده، را از زمين لرزههاي دوران پيش از تاريخدانستهاند . در دو طرف تنگه «پترا» كتيبههايباستاني حكاكي شده و صدها ساختمان، آرامگاه،سالن و تالارهاي تدفين مردگان، معابد،پرستشگاهها و تخته سنگهاي كنده كاري شدهاز دورانهاي گذشته وجود دارد.هنگام طلوع و غروب آفتاب، سنگهاي قرمزشهر پترا با تغيير رنگ مناظر زيبايي را به وجودميآورند.در ارتفاعات جبل هارون، آرامگاه هارون برادر حضرت موسي، قرار دارد. آمفي تئاتري باضريحي به سبك رومي و با گنجايش سه هزار نفردر بخش ديگر شهر واقع است.جهانگردان براي ديدن اين منطقه به اردنميروند، منطقهاي كه داري آب و هواي معتدل،چشم اندازهاي طبيعي، آثار تاريخي ازرشمند وسواحل زيبايي عقبه، در كنار درياي سرخ،بحرالميت، شنهايسرخ و روان صحرا وصخرههاي سر به فلك كشيده ميباشد.
شهرباستاني پترا ديرينهاي بسيار قديمي دارد.در سال 106 بعد از ميلاد اين شهر وارد مرحلهايجديد از تاريخ شده است و «كورنليوس پالما»فرماندار سوريه به شهر پترا پايتخت «ناباتايي»يورش برده و آنجا را به سرزمينهاي تحت سلطهروم ضميمه كرد و اين سرزمين را ايالت عربي رومناميد. اكنون اين شهر را شهر سنگي گمشده نامنهادهاند. در واقع سازندگان و ساكنان اوليه اينشهر مشخص نيستند، اما عدهاي معتقدند موجودات فضايي و فرا زميني اين شهر سنگي وصخرهاي را ساختهاند، زيرا در توان بشر اوليه وبدون امكانات نيست كه چنين شهري را بنا وطراحي كرده باشد، گرچه عدهاي ميگويند: درزمانهاي قديم روايت است كه «جنها» بهانسانها در بالا بردن اين بنا كمك كردهاند، اماعدهاي ديگر ميگويند: اگر اين فرضيه درستباشد، پس فراعنه هم با كمك اجنه و موجوداتفضايي اهرام خود را بنا نمودهاند.
اين شهر تمام سنگي، از سنگهاي شني وصخرههاي صحرايي تراشيده شده منحصر به فرد تشكيل شده و يكي از جالبترين معماريهايقرن اول ميلادي محسوب ميشود. در آن دوراناين شهر به خاطر واقع شدن در جاده ابريشم ازاهميت خاصي برخوردار بوده شهر پترااست و اهميتآن در واقع به خاطر ارتباط كشورهاي آسيايمانند، چين و هند به كشورهايي چون يونان،سوريه و مصر بوده است. البته تاريخچه اين شهر به قبل از ميلاد ميرسد.طبق اسناد تاريخي، «كمبوجيه» شاه بابل پسرارشد كورش بزرگ در سال 530 قبل از ميلادبعد از اينكه پدرش كشته شد، خود را شاه بزرگكشورها ناميد و براي لشكركشي و حمله به مصرعازم جنگ شد. او در هنگام عبور لشكر از صحراياردن از شهر سنگي عبور كرد و آنجا را مركز آثارباستاني جهان ناميد.خسرو، پادشاه ايران، نيز بعد از حمله به خاكروم و تصرف انطاكيه، شهر سنگي پترا را تصرف كردو به اين ترتيب تا مدت زيادي شهر پترا متعلق بهايران بود.
پترا تاريخ باشكوه تبديل شدن، قوم بيابانگرد نبطيها به شهر نشينان بود، كه شهر خود را دردرون صخرهها ايجاد كرده و يكي از بزرگترينجامعههاي شهري دوران باستاني را به وجودآوردند.در شن زارهاي جنوب اردن، شهر اردن يكمركز مهم بازرگاني در نيمه راه، ميان درياي سرخو بحرالميت محسوب ميشود.اكنون باستان شناسان با تحقيق و بررسيتوانستهاند كه از اين شهر سنگي انواع و اقسام وسايل زندگي و مجسمههاي مربوط به دوران قبلو بعد از ميلاد را بيابند. براي مثال يك هياتباستانشناسي فرانسوي در جريان كاوشها درشهر باستاني مشهور پترا در جنوب كشور اردن يكسر متعلق به يك مجسمه «ماركو آئورليو» امپراتوررم متعلق به قرن دوم ميلادي را كشف كرده، كهكاملا سالم مانده است. اين سر كه 50 سانتيمترارتفاع و 35 سانتيمتر پهنا دارد، در منطقهاي از پترا كه در آن كاخ قرار دارد كشف شده است.
شهر باستاني پترا براي بناهاي باشكوهش كه دردل صخرهها تراشيده شدهاند، شهرت بسيار دارد.به گفته باستان شناسان اين سر در جريان يك زلزلهدر قرن چهارم قبل از ميلاد از پيكر اصلي مجسمهجدا شده است.قصرالبنت در شهر پترا از مكانهايي است كه بهعقيده محليها، ساخته دست بشر نيست; بلكهموجودات فرا زميني در ساخت اين قصر سنگيدست داشتهاند و حتي بسيار معتقدند ساليان سالافراد فرا زميني در اين قصر زندگي ميكردند وبدون جا گذاشتن اثري از خود آنجا را ترك كرده و از زمين رفتهاند. در آنجا زماني كه با محليها بهصحبت مينشيني، همه شان از «اجنهها» صحبتبه ميان ميآورند.
آنها ميگويند شبها، اين منطقه پر از اجنهاست و ما صداي آنان را ميشنويم، همين امرباعث شده كه توريستها در شب براي ديدن بهآنجا نميروند. همچنين شايعه وجود اجنه در پترا شهري كه به شهر «اجنه» نام گذاري شده، باعثگرديده است كه توريستها به صورت دستهجمعي به ديدن آن منطقه بروند، حتي محليها هم براي ورود به منطقه سنگي پترا ميترسند، ازاين رو به صورت دسته جمعي از شهر اجنه ديدنميكنند. باستان شناساني كه به اين منطقه براي كاوش وتحقيق رفتهاند، سر و صداهاي عجيب در اينمنطقه را تاييدكردهاند.
از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید
برای عضویت در کانال سروش الکوثرفارسی کلیک کنید
پنج شنبه 18 مرداد 1397 - 13:39:32