همه چیز درباره مسجد آبی استانبول

پنج شنبه 6 اردیبهشت 1397 - 13:9:49
همه چیز درباره مسجد آبی استانبول

یکی از با شکوه ترین بناهای کشور ترکیه، مسجد سلطان احمد (مسجد آبی یا کبود )است که به دلیل کاشی های آبی رنگش، به مسجد آبی شهرت یافته است. این بنای باشکوه کمی متفاوت تر از سایر مساجد است. گنبدهای آبشاری مسجد آبی و شش مناره آن، از زیبایی های این مسجد است که بی شک تحسین بازدیدکنندگان را دربر خواهد داشت.

تهران- الکوثر:  زمانی که با مسجد سلطان احمد روبرو می شوید، قطعا حس کنجکاوی درباره تاریخچه مسجد آبی به سراغتان می آید. با هستی گشت همراه باشید تا همه چیز را درباره این مسجد بی نظیر و زیبا بدانید.

در قرن هفدهم به دستور سلطان احمد، مسجدی تاسیس شد که پس از مرگ وی آن مسجد را مسجد سلطان احمد نامیدند. سلطان احمد در زمان حیاتش، تصمیم به ساخت مسجدی گرفت که با مسجد ایاصوفیه استانبول رقابت کند. باید گفت که در این کار به خوبی موفق شده است. بسیاری از توریستان برای تماشای انعکاس رنگ آبی آسمان بر بدنه مسجد، به استانبول سفر می کنند. نمای مسجد آبی، آبی رنگ نیست اما انعکاس آسمان گاهی مواقع آن را آبی نشان می دهد. البته نام مسجد آبی فقط مربوط به دیواره های خارجی و انعکاس رنگ آبی آسمانی بر روی گنبدها نیست بلکه داخل مسجد، با کاشی های آبی مزین شده است. سقف مسجد آبی از ۲۰ هزار کاشی آبی تزیین شده است که نمونه ای از طراحی ایزنیک قرن شانزدهم است. داخل مسجد ۲۶۰ پنجره روشن به کار رفته است که مسجد را به خوبی در طول روز روشن کرده است. می گویند در قرن هفدهم شیشه هایی که درون این پنجره ها به کار رفته بود، شیشه های با کیفیت رنگی بود که انعکاس نورشان بر کف زمین مسجد، زیبایی دل انگیزی را پدید می آورد اما متاسفانه پس از مدتی شیشه ها تغییر پیدا کرد و کیفیت آن ها کمی کاسته شد.

مسجد آبی شاهکار معماری عثمانی، محمد آقای صدفکار است که در نزدیکی مسجد ایاصوفیه قرار گرفته است. شاید دلیل این هم جواری را بتوان، انگیزه اصلی سلطان احمد دانست که قصد فخر فروشی به سازندگان مسجد ایاصوفیه را داشت. ساخت این مسجد برای سلطان احمد به حدی مهم بود که گاها خود در مراحل ساخت این مسجد شرکت می کرد و تقریبا به طور مداوم به این مسجد سر می زد تا ذره ای وقفه در ساخت مسجد به وجود نیاید. متاسفانه یک سال پس از تکمیل مسجد آبی، سلطان احمد که جوانی ۲۷ ساله بود، در گذشت و پیکرش در بیرون مسجد در کنار همسر و سه فرزندش به خاک سپرده شد.

چرا مسجد آبی شش مناره دارد؟

جالب است بدانید که شش مناره شدن این مسجد، به دلیل اشتباه معمار رخ داده است. سلطان احمد از معمار خود می خواهد که مناره های طلایی بسازد که به زبان ترکی “آلتین” تلفظ می شود اما معمار آن را آلتی که به معنای عدد شش است می شنود. در واقع مناره های مساجد یک، دو یا چهار عدد است و تنها مسجدی که در آن زمان شش مناره داشت، مسجد الحرام بود که پس از ساخت این مسجد، غوغایی به پا شد. سلطان احمد معمارش را جهت اضافه کردن مناره هفتم به مکه فرستاد و مشکل را حل کرد.

تماشای مسجد آبی برای مسلمانان و غیر مسلمانان

از همان ابتدا این مسجد برای مسلمانان ترکیه ساخته شد اما با توجه به توریستی شدن آن، غیرمسلمانان زیادی برای دیدن مسجد آبی آمدند. برای این که تقدس مسجد حفظ شود، ورودی غیر مسلمانان از ضلع غربی است. از طرفی پوشش برای خانم ها اجباری است. البته نه به آن شکلی که در مساجد ایرانی مرسوم است. فقط کافی است خانم ها لباس های پوشیده بپوشند و اگر روسری نداشتند، از ورودی مسجد، روسری بگیرند. طراحی جالبی که در ورودی این مسجد قرار دارد، زنجیره هایی است که از دروازه آویزان شده است. این زنجیره ها، باعث می شود همه کسانی که می خواهند وارد مسجد شوند سر خود را هنگام ورود خم کنند. درواقع تعظیم و سلام به هنگام ورود، برای همه کسانی که وارد می شوند بدین گونه اجبار می شود. فرقی ندارد سلطان باشی یا عام.

از آن جایی که مسجد آبی همچنان فعال است، به هنگام اقامه نماز، بازدید از داخل مجموعه امکان پذیر نیست. بازدید از مسجد آبی بر خلاف مسجد ایاصوفیه رایگان است و هزینه ای در بر ندارد.

بلند صحبت کردن و استفاده از فلش دوربین، ممنوع است. به طور کلی فلش دوربین در مکان های تاریخی باعث تخریب آثار خواهد شد.  به همین دلیل هر مکانی که برای بازدید می روید، پیش از ورود، فلش دوربین خود را خاموش کنید.


از صفحه گردشگری الکوثر فارسی دیدن کنید


پنج شنبه 6 اردیبهشت 1397 - 13:8:40