به گزارش پايگاه الكوثر، در آستانه برگزار انتخابات ریاستجمهوری مصر هستیم و فضای رسانهای داخلی مصر و جریانهای انتخاباتی در حال سوق یافتن به سوی انتخاب یکی از دو نامزد موجود در رقابتهای انتخاباتی برای یک دوره چهار ساله رئیسجمهوری در این کشور هستند.
در این میان از چندی پیش جسته و گریخته برخی فضاسازیها علیه روند انتخاب نامزدها و حذف بیسابقه آنها و محدود شدنشان به تنها دو نامزد، یکی عبدالفتاح سیسی و دیگری موسی مصطفی موسی، رئیس حزب الغد مطرح شده و به نوعی شائبه مهندسی انتخابات را از سوی جریانهای حاکم و طرفدار سیسی شاخص کرده است.
مجتبی امانی، رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره در گفتوگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا درباره حضور دو نامزد در رقابتهای انتخاباتی مصر و نقش دستگاه قضایی مصر در روند حذف بسیاری از نامزدها، گفت: «انتخابات ریاست جمهوری در مصر دارای تفاوتهایی با انتخابات ریاستجمهوری در کشورمان است. هم از لحاظ افراد مشارکت کننده که تنها افرادی میتوانند شرکت کنند که دارای کارت انتخاباتی باشند و چه از لحاظ شیوه انتخاب نامزدها.»
وی افزود: «دستگاه قضایی مصر به نوعی نقش تعیین کننده در اعلام صلاحیت نامزدها دارد و اکنون این دستگاه است که تعداد نامزدها را به دو نفر محدود کرده است. در انتخابات سابق ریاستجمهوری مصر شاهد حضور حمدین صباحی که تقریبا یک نامزد جدی در مقابل عبدالفتاح سیسی به حساب می آمد بودیم، اما اکنون حتی نامزد جدی هم وجود ندارد و اکنون میزان جدیت رقیب سیسی برای حضور در انتخابات بسیار کمتر از دوره قبل است.»
امانی تصریح کرد: «البته انتخابات در دوره 30 ساله حسنی مبارک به گونهای بود که در بیشتر موارد مجلس خلق مصر یک نامزد به مردم معرفی میکرد که آن هم شخص حسنی مبارک بود و مردم به او رای آری یا خیر میدادند و همیشه نیز با آرای بیشتر از 95 درصد به پیروزی دست مییافت. در حال حاضر حکومت مصر این تفاوت را میان انتخابات کنونی و انتخابات گذشته رعایت کرده که انتخابات به صورت دو نامزدی برگزار میشود ولی پیشبینی اینکه چه کسی در انتخابات پیروز میشود بسیار آسان است.»
رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در مصر در پاسخ به این سوال که «آیا باوجود چنین ساختاری، شائبه مهندسی انتخابات از سوی دستگاه قضایی پیش نمیآید؟ گفت: «اگر مهندسی انتخابات هم وجود داشته باشد قوه قضاییه یکی از ابزارهای آن است و نقش اصلی را در این راستا موسسات امنیتی و نظامی ایفا میکنند.»
وی همچنین در پاسخ به این سوال که «آیا از منظر حقوق بینالملل حذف رقبای جدی در یک انتخابات در سطح ریاستجمهوری مصر فشار مجامع حقوقی و بینالمللی را بر مصر بهدنبال ندارد؟» تاکید کرد: «درباره واکنش محافل حقوقی بهویژه محافل وابسته به دولتها و آن دسته از کشورهای غربی که خود را مدافع حقوق بشر نشان میدهند، باید گفت آنها توجه زیادی به نحوه این انتخابات ندارند. آنچه که برای آنها در همه کشورها ثابت است منافع آنها است و ما همواره شاهد بودهایم که غربیها هیچگونه واکنش جدی نسبت به برخی کشورهای عربی همچون عربستان که هیچ انتخاباتی در آنجا برگزار نمیشود، ندارند و بنابراین غرب تنها منافع خود را میسنجد و در این امور دخالت چندانی نمیکند.»
امانی درباره فضای رسانهای مصر و دیدگاه منتقدان سیسی که معتقدند دولت و دستگاه قضایی در حال بستن فضای انتخاباتی هستند، گفت: «باید در نظر داشت موسساتی که در مصر دارای حاکمیت بودند در سالهای بعد از انقلاب مصر تغییری نکردهاند، قوه قضاییه، ارتش، دستگاه امنیتی، نهادهای مذهبی و دینی، اقتصادی و پلیس دچار تغییر و تحولی نشدهاند و قوانین جدیدی در مصر ایجاد نشد تا بتواند خواستههای انقلاب و انقلابیون را تامین کند. حتی بعد از انقلاب مصر تعدادی از نامزدهای اخوانالمسلمین و دیگر گروهها به دلیل اینکه دارای محکومیت قضایی در اقدام علیه حکومت مبارک داشتند، از نامزدی منع شدند. یعنی حتی بعد از سقوط مبارک اقدام علیه حکومت سابق یک پرونده قضایی محسوب میشد که مانع از نامزدی افراد بود تا حدی که باعث شد اخوان المسلمین که نامزدهای دارای موقعیتهای برتری نسبت به مرسی داشتند نتوانستند آنها را مطرح کنند و در نهایت به فردی همچون مرسی رسیدند که دارای محکومیت قضایی در زمان مبارک نبود.»
امانی درباره احتمال تاثیرگذاری قدرتهای خارجی در روند انتخابات ریاستجمهوری مصر گفت: «بهطور طبیعی آمریکا در درون ساختار دولتی و نهادهای مصری نفوذ دارد و تاثیر میگذارد. در دوره 40 ساله بعد از قرارداد کمپ دیوید, آمریکاییها نفوذ زیادی در مصر پیدا کردند. البته دیگرکشورهای غربی نیز نفوذ خاص خود را بر سیستم سیاسی مصر دارند و بهوسیله موسسات خود میتوانند خواستههایشان را دنبال کنند. عربستان نیز از طریق ابزار های مالی و پولی خود بر صحنه داخلی مصر تاثیر گذاری جدی دارد.
برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید
برای عضویت در کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا کلیک کنید
یک شنبه 5 فروردین 1397 - 13:3:20