عطوان: عربها هنوز برای دفاع از خود به دیگران تکیه دارند

یک شنبه 29 بهمن 1396 - 13:39:11
عطوان: عربها هنوز برای دفاع از خود به دیگران تکیه دارند

تهران- الکوثر: روزنامه رای الیوم نوشت: عرب ها هنوز برای دفاع از خود به دیگران تکیه دارند و گستاخی برخی از آن ها به جایی رسیده است که روی اسرائیل به عنوان حامی و متحد راهبردی خود حساب می کنند.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم که از لندن به روز می شود نوشت: بارزترین پیام گزارش سالانه کنفرانس امنیتی مونیخ که روز گذشته آغاز به کار کرد این بود که جهان در لبه پرتگاه قرار گرفته است و درگیری آمریکا با کره شمالی و تنش های ایران و عربستان و جنگ در سوریه همگی عناصر بروز جنگ های بزرگ و قریب الوقوع هستند. اروپایی ها خطر این بحران ها را درک کرده و برای مدیریت آثار و پیامدهای مستقیم آن بر امنیت خودشان آماده می شوند. آنها منتظر آمریکا نمانده اند و با تشکیل نیروهای واکنش سریع مشترک، تقسیم وظایف و ایجاد زمینه اتخاذ راهبرد دفاع مستقل، برای بحران های مذکور آماده می شوند.
زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان شجاعانه از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا انتقادهای بی سابقه ای کرد و مسئولیت افزایش تنش در جهان را متوجه سیاست های تحریک آمیز او در جای جای جهان دانست و گفت: به دولت آمریکا تحت رهبری ترامپ اعتمادی نیست و ما نمی دانیم مواضع او را چگونه باید ارزیابی کنیم...با اظهاراتش یا با اقداماتش یا از طریق توییت هایش؟
این گرایش استقلال طلبانه اروپا که در کنفرانس مونیخ واضح تر از گذشته نمایان شد توسط دو زن رهبری می شد. نخست فلورانس پارلی وزیر ارتش های فرانسه (وزیر دفاع) و اورزولا فون وزیر دفاع آلمان که بدون هرگونه اغراق از بسیاری از مردان شرکت کننده در کنفرانس که بیست و یک رهبر و رئیس جمهور و نخست وزیر و تعداد زیادی وزیر خارجه (پانصد نفر در این کنفرانس شرکت کرده بودند) را شامل می شد مردتر بودند. آن دو در اظهارات خود در کنفرانس بر لزوم توانمند شدن اروپا برای تضمین امنیت خود به تنهایی و استقلال بیشتر این قاره از آمریکا و پیمان ناتو تاکیدکردند. قبل از آن دو آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان گفت: روزهایی که ما به دیگران تکیه داشتیم تمام شده است و برنخواهد گشت.
کره شمالی به خودش تکیه دارد و نیروی بازدارنده هسته ای و بالستیک را برای مقابله با هرگونه تهدید آمریکا توسعه می دهد. ایران هم همین راه را در پیش گرفته و ضمن ساخت سامانه موشکی پیشرفته و با توسعه طلبی استراتژیک در منطقه از طریق یک سیاست حساب شده و با پشتوانه بازوهای نظامی خود، آن را تقویت کرده است. درحالی که ما عرب ها هنوز برای دفاع از خود به دیگران تکیه داریم و گستاخی برخی از ما به جایی رسیده است که روی اسرائیل به عنوان حامی و متحد راهبردی خود حساب می کنیم.
آمریکا حتی در اروپا که متحد قدیمی واشنگتن بود نامطلوب شده است زیرا سیاست هایش به ویژه در خاورمیانه که از نظر جغرافیایی به قاره اروپا نزدیک است منبع تحریک و بی ثبات کل جهان شده است و اکنون هم قصد لغو توافق هسته ای با ایران را دارد و قدس اشغالی را به عنوان پایتخت ابدی رژیم اشغالگر به رسمیت شناخته است و برای نگه داشتن دائمی نیروهایش در سوریه و ایجاد رژیم کُردی که بتواند پایگاه های نظامی خود در منطقه را در اراضی تحت سیطره آنها بنا کند نقشه دارد.
موضوع تاسف آور این است که عرب ها هیچ نقش موثری در کنفرانس امنیتی مونیخ نداشتند و اگر نقشی هم داشتند نقشی کاملا منفی بوده است یعنی انتقال همان اختلاف های عربی و میان کشورهای خلیج فارس به تریبون های کنفرانس و تبدیل آن به دیوار ندبه و جایگاهی برای شکایت از یکدیگر و نیز برگزاری دیدارهای پنهانی و چه بسا آشکار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی که مثل طاووس در سالن کنفرانس و راهروهای آن می خرامد.
کره شمالی خطری واقعی برای آمریکا به شمار نمی رود زیرا بیش از پنج هزار مایل از آن فاصله دارد اما برای متحدانش مانند ژاپن و کره جنوبی و مهمتر از همه اسرائیل خطرناک است.
مهمترین علت تنش زایی آمریکا علیه پیونگ یانگ همکاری کره شمالی با برخی کشورهای عربی و به ویژه سوریه و ایران در زمینه های نظامی مانند ساخت موشک و تبادل تجارب علمی و فناوری هسته ای است. خبرهای تقریبا موثقی وجود دارد که هواپیمای اف 16 اسرائیل با یک موشک قدیمی روس هدف قرار گرفت که با تجارب اتخاذ شده از کره شمالی نوسازی شده بود.
وضع کشورهای عربی از هر نظر خجالت آور است و بیشتر نظام های عربی در جهان و منطقه به صورتی خفت بار از آمریکا تبعیت می کنند آن هم در زمانی که متحدان سنتی واشنگتن از آمریکا دور می شوند. عرب هایی که در کنفرانس امنیتی مونیخ و بیشتر کنفرانس های مشابه شرکت کردند مسئله مشترکی که بر سر آن اجماع کنند نداشتند و اوضاع مانند ده سال گذشته نیست که نقطه مشترک بین همه آنها یا اکثرشان توطئه علیه یکدیگر و هزینه کردن دهها بلکه صدها میلیارد برای آن باشد.

دردآور است که گزارش سالانه کنفرانس مونیخ تاکید می کند جنگ سوریه سالها و شاید دهه ها ادامه یابد و احتمال تبدیل آن به جنگ جهانی بین دو ابرقدرت در سایه جنگ سرد تشدید شونده ای که بین آن ها به راه افتاده است وجود دارد. بعید نیست برخی از شرکت کنندگان عرب بعد از شنیدن این خبر به شدت خوشحال شده باشند چون از روی کوته نظری به انتقام های شخصی خود فکر می کنند که با همه معیارهای علمی و منطقی و مسئولیت ها و اصول ملی و اخلاقی تناقض دارد.


برای اطلاع از آخرین خبرهای ایران و جهان اینجا کلیک کنید

کانال تلگرامی الکوثرفارسی اینجا


یک شنبه 29 بهمن 1396 - 13:38:31