نیجریه چگونه به بزرگترین اقتصاد آفریقا تبدیل شد

چهار شنبه 20 دی 1396 - 12:7:47
نیجریه چگونه به بزرگترین اقتصاد آفریقا تبدیل شد

کشور نیجریه با داشتن ذخایر غنی و متنوع و با سرمایه گذاری هنگفت در بخش هایی نظیر کشاورزی، صنعت و خدمات، علاوه بر پشت سرگذاشتن کشور آفریقای جنوبی، قصد دارد تا سال 2020 به جرگه بیست اقتصاد بزرگ جهان بپیوندد.

به گزارش پایگاه شبکه الکوثر، نیجریه که سال های طولانی پرجمعیت ترین و بزرگترین صادرکننده نفت قاره آفریقا بود، امروزه با تغییر پایه محاسبه آمار به بزرگترین اقتصاد این قاره تبدیل شده است. تغییر پایه محاسبه آمار باعث شده که درآمد خالص داخلی این کشور 75 درصد افزایش پیدا کند و به نیم تریلیون دلار برسد. این تغییر پایه محاسبه آمار که برای اولین بار از سال 1990 انجام شده است، باعث شده که نیجریه جهش قابل توجهی داشته باشد و آفریقای جنوبی را با تولید ناخالص داخلی 400 میلیارد دلار پشت سر بگذارد.

توجه به چند عامل می تواند این جهش را توضیح دهد. اول این که هم اقتصاد نیجریه و هم روش های ارزیابی خروجی های آن به شدت تغییر کرده است. روش قبلی راهی برای محاسبه بخش هایی که 24 سال پیش حضور چندانی در اقتصاد این کشور نداشتند اما امروز نقش قابل توجهی دارند، ارائه نمی داد. دوم این که با هر روشی که حساب کنیم، نیجریه رشد سریعی داشته است که این رشد، نتیجه ترکیبی از تغییرات جمعیتی، ظهور بخش های جدید و پویا و نیز قیمت بالای صادرات نفت است.

محاسبات جدید 46 بخش را در نظر می گیرد (پیش از این 36 بخش محاسبه می شد). این نشان می دهد که سهم نفت در اقتصاد از یک سوم به 16 درصد رسیده و به طور کلی سهم کالاهای اولیه در اقتصاد کمتر از سال 1990 شده است. البته از نظر شاخص های توسعه این کالاها هنوز بسیار مهم هستند. ارزش اسمی کالاهای کشاورزی از 94 میلیارد به 112 میلیارد دلار رسیده است. در حالی که سهم کشاورزی در تولید از 36 درصد به 22 درصد کاهش پیدا کرده است. خدمات در حال حاضر نیمی از اقتصاد را تشکیل می دهند. ارتباطات با سهم 8.7 درصدی از تولید ناخالص داخلی ستاره این میدان به شمار می آید. سهم صنعت از 1.9 درصد تولید خالص داخلی به 6.8 درصد رسیده است اما این بخش توان بالقوه کمی دارد که این مساله بیشتر به دلیل ضعف زیرساخت ها است.

نیجریه باید بیمه ریسک اوراق قرضه خود را کاهش دهد. چرا که تغییر پایه محاسبه آمار باعث کاهش نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی از نزدیک 20 درصد به 11 تا 12 درصد شده است. تغییر پایه محاسبه آمار به شدت نرخ مالیات موثر را نیز کاهش داد. پیش بینی سیاست های مالیاتی آینده دشوار است. با توجه به افزایش رقم تولید ناخالص داخلی، ممکن است دولت سیاست انبساطی اتخاذ کند و در مقابل نگرانی کمتری درباره کسری بودجه داشته باشد. چنین اتفاقی نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی را بسیار کاهش می دهد و توقف تغییر پایه محاسبه آمار منجر به فرصتی برای افزایش درآمد می شود. در حال حاضر فعالان اقتصادی درباره محاسبات خود از سود و نرخ مالیات مورد انتظار اطمینان چندانی ندارند. با این حال حجم بزرگتر اقتصاد باید انعکاس بیشتری در دریافت ناخالص نیز داشته باشد.

ناکارآمدی های دولتی و زیرساختی نیجریه مشهور است: سیستم آموزشی، بهداشتی و برق رسانی این کشور زیر خط استاندارد هستند و رهبری سیاسی این کشور در مبارزه با دزدی دریایی، دزدی و شورش ناکارآمد بوده است. تغییر پایه محاسبه آمار هیچ یک از این مشکلات را حل نمی کند. این کار یک راه فرار مالی ایجاد می کند که باید تامین نیازهای توسعه فیزیکی را بیشتر امکان پذیر کند. اما این فرصت ریسک ناکارآمدی رهبری سیاسی را در زمینه های مختلف شامل بی ثباتی امنیتی، فساد اداری و مدیریت ضعیف مالی برجسته می کند.

افزایش تولید ناخالص داخلی نیجریه قطعا توجه سرمایه گذاران تازه را جلب خواهد کرد و در حالی که بخش هایی مثل خرده فروشی، مخابرات و سرگرمی هم اکنون سرمایه گذاران و کارآفرینان خود را پیدا کرده اند، این بخش ها در نقاط جغرافیایی ای رشد کرده اند که زیرساخت ها، مدیریت و امنیت بهتری داشته اند. آینده نیجریه به عنوان یک مقصد سرمایه گذاری به این مساله بستگی دارد که این کشور چگونه این شرایط را در سراسر کشور و بخش های مختلف ایجاد می کند. نه تنها لازم است که شمال این کشور آرام باشد بلکه باید توسعه نیز پیدا کند؛ و نتایج بهتری را در بخش های ضعیف اقتصادی مانند تولید و کشاورزی ایجاد کند.


برای عضویت در کانال تلگرامی الکوثر فارسی اینجا کلیک کنید


چهار شنبه 20 دی 1396 - 10:21:32

دسته بندی :